Manuele therapie van de voet is een specifiek behandeltherapie die zich richt op het opheffen van zogeheten “blokkades”. Een blokkade wil zeggen dat een gewricht niet juist kan bewegen door verkeerde positionering van de gewrichtsvlakken. In sommige gevallen zorgt een blokkade in één of meer gebieden in de voet er voor dat deze niet optimaal kan functioneren. Dit kan tot diverse klachten leiden die niet meteen gerelateerd worden aan blokkades in de voet. Voorbeelden zijn lage rugklachten, heupklachten en knieklachten.

Om dergelijke blokkades op te heffen worden door de podotherapeut een tweetal manipulatietechnieken gebruikt. Bij de eerste wordt er een snelle, korte beweging het vastzittende gewricht “los gemaakt”. Bij de tweede manier zal er middels een zogeheten drevel (verzwaard metaal met rubber uiteinde) een klap worden geven op de blokkade om deze op te heffen. De manipulaties dienen meestal ter ondersteuning van een andere podotherapeutische therapie (b.v. een taping, zool, etc.)

Podotherapeuten die deze techniek toepassen hebben de post-HBO-cursus “Manuele therapie in de podotherapeutische praktijk” gevolgd. Een podotherapeut is geen manueel therapeut en zal zich dan ook beperken tot manipulatie van de voet, enkel en soms het onderbeen/knie. Intercollegiaal overleg met behandelaars zoals de manueel therapeut/ arts of osteopaat wordt makkelijker en er kan een meer gerichte vraagstelling voor verder onderzoek/behandeling gedaan worden.